SanatateStil de viată

Psihoterapie pentru consiliere dezvoltare personală

În domeniul psihologiei există numeroase servicii, realizare pentru a întâmpina greutățile cu care se confruntă o persoană. Specializările psihologiei sunt împărțite în funcție de de nevoile și problemele clientului, printre care amintim

  • Evaluare psihologică – Clientul solicită o evaluare atunci când are nevoie de un psihodiagnostic în vederea recomandării către medicul psihiatru, atunci când este nevoie de referat psihologic pentru diverse comisii, sau în cadrul angajării.
  • Consiliere psihologică/dezvoltarea personală – acest serviciu se accesează de către persoanele care doresc să aprofundeze cunoașterea de sine, care doresc să își îmbunătățească anumite aspecte ale vieții, care doresc să învețe să stabilească obiective în diverse domenii ale vieții și să învețe strategii prin care să le îndeplinească.
  • Psihoterapia individuală/cuplu/familie – clienții apelează la psihoterapie atunci când se confruntă cu tulburări emoționale, suferință, dificultăți emoționale și comportamentale care afectează toate ariile vieții.

Psihoterapia și consilierea pot fi ușor de confundat, însă există o diferență semnificativă între cele două. Psihoterapia are ca scop vindecarea rănilor sufletești și adaptarea la condițiile vieții, pe când consilierea pentru dezvoltare personală are ca scop fructificarea resurselor personale în vederea atingerii unor obiective de dezvoltare a anumitor domenii de viață (profesional, personal, pasiuni, business, etc).

Consilierea pentru dezvoltare ce este

  • Abordează teme de auto-cunoaștere, motivație și de îmbunătățire a trăsăturilor personale.
  • Încurajează identificarea și punerea în valoare a resurselor personale.
  • Clarifică scopurile personale.
  • Se stabilește o strategie pentru atingerea scopurilor

Există numeroase teme care pot fi abordate în consilierea pentru dezvoltare personală. Dezvoltarea personală poate acoperi orice subiect din viața clientului, este un domeniu cu un spectru destul de larg, însă sunt câteva teme care se abordează mai frecvent în acest tip de consiliere. Afla mai multe despre consiliere pentru dezvoltare personala.

Teme in consilierea pentru dezvoltare personala

  • Doriți să vă îmbunătățiți abilitățile de comunicare.
  • Nu mai faceți față sarcinilor de zi cu zi și doriți să gestionați mai eficient timpul.
  • Doriți să descoperiți și fructificați resursele personale.
  • Doriți să schimbați obiceiurile nesănătoase (exemplu fumat, stil de viață sedentar, stil alimentar haotic, etc).
  • Sunteți confuzi cu privire la anumite decizii importante de viață (carieră, relații, etc) și aveți nevoie de sprijin și îndrumare.
  • Doriți să vă motivați pentru un obiectiv major.
  • Vă simțiți blocați, nemulțumiți cu anumite aspecte ale vieții și doriți să stabiliți obiective și să construiți strategii pentru a le atinge.

Cu toate aceste informații în minte, propun să ne îndreptăm atenția spre pașii de urmat pentru a începe un process de dezvoltare personală. Ședințele cu un consilier de dezvoltare personală se pot desfășura sub numeroase forme: ședințe individuale sau de grup, în format online sau fizic. Indiferent de format, primul pas este contactarea unui psiholog care oferă servicii de dezvoltare personală în vederea unei programări.

În cadrul primei ședințe veți stabili împreună cu consilierul care sunt obiectivele dumneavoastră, pe lângă o scurtă evaluare a istoricului de viață, resurselor personale, etc. În următoarele ședințe se va pune accentul pe creare de strategii specifice pentru fiecare obiectiv în parte, aplicarea tehnicilor potrivite pentru fiecare obiectiv și exersarea acestora în viața de zi cu zi până scopul va fi atins. P

În cadrul dezvoltării personale de grup lucrurile stau puțin diferit. În general grupurile de dezvoltare personală au o tematică, și un grup țintă specific (de exemplu dezvoltarea stimei de sine la adolescenți). Acestea au o perioadă fixă de desfășurare, cu un program și obiective bine stabilite. Dezvoltarea personală de grup este foarte eficientă din prisma faptului că se crează conexiuni și relații, se pot observa și alte perspective de viață și oamenii pot învăța unii de la ceilalți, se pot sprijini.

Indiferent de formatul pe care îl considerați potrivit, consilierea pentru dezvoltare personală este utilă oricărei persoane dorește să facă o schimbare în bine în viața sa, sau pur și simplu dorește să se cunoască mai bine.

Articole relevante

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker