Te poate proteja un GPS tracker împotriva furturilor? Iată ce trebuie să știi
Putem simți la fiecare pas că lumea în care trăim este din ce în ce mai conectată, însă la fel de bine putem vedea și cum pericolele care ne pândesc sunt din ce în ce mai mari. Inclusiv furtul de bunuri de valoare este în creștere, însă avem o șansă în plus de a face față unor astfel de provocări: tehnologia. Aceasta oferă soluții inovative pentru a preveni incidente nedorite și total neplăcute, iar unul dintre dispozitivele care pot asigura securitatea este GPS tracker-ul. Ne poate proteja acesta cu adevărat împotriva furturilor? Ce este, de fapt, acest dispozitiv, cum funcționează și cum poate contribui concret la securizarea bunurilor?
Ce este GPS tracker-ul?
Un GPS tracker este un dispozitiv electronic care folosește sistemul GPS în vederea monitorizării și înregistrării locației unui obiect în timp real. Scopurile folosirii acestuia pot fi diverse: de la urmărirea unor vehicule sau flote de transport la localizarea unor obiecte personale sau animale de companie.
În funcție de funcționalitățile specifice pe care le are, un GPS tracker poate fi special conceput pentru a fi instalat în vehicul pentru obținerea unor informații despre locația, viteza și direcția unei mașini, dar și un pentru urmărirea unor persoane, animale de companie sau obiecte de valoare. Există, totodată, și variantele de trackere pentru flote, acestea fiind folosite de companii pentru monitorizarea și gestionarea vehiculelor și a șoferilor din flotă.
Cum funcționează un GPS tracker?
Principiul este cel de recepționare a semnalelor de la sateliții GPS care orbitează Pământul. În acest fel, este calculată poziția exactă, iar informațiile sunt transmise către serverul central prin rețelele GSM sau alte metode de comunicare. Utilizatorii au șansa, în acest fel, de a accesa datele de locație printr-o aplicație mobilă sau portal web.
Există inclusiv funcții suplimentare pe car ele oferă GPS track-erele, pe lângă localizarea în timp real. Este vorba despre alertarea prin SMS sau email în cazul în care un vehicul, de exemplu, părăsește o zonă prestabilită, despre stocarea și analiza unor trasee parcurse anterior, dar și despre detectarea mișcării.
Cum poate ajuta un astfel de dispozitiv împotriva furturilor?
Te-ai gândit că în unele situații simpla prezență a unui GPS tracker poate descuraja hoții? Chiar așa este: cunoscând faptul că un vehicul sau un obiect este echipat cu un astfel de dispozitiv de urmărire, un infractor poate fi descurajat, iar riscul de furt scade.
În cazul în care furtul a avut totuși loc, datele furnizate de acest dispozitiv pot fi extrem de utile în investigarea și recuperarea bunurilor furate de către autoritățile competente. Informațiile precise despre locație pot accelera procesul de căutare și de prindere a infractorilor.
Există limite ale utilizării GPS tracker-ului?
Din păcate da, există astfel de limite, iar una dintre cele mai importante se referă la faptul că depinde de calitatea semnalului GPS și GSM. În zonele în care acoperirea este slabă (tuneluri, zone subterane), dispozitivul poate avea dificultăți în transmiterea unor informații precise despre locație.
Este nevoie, totodată, să iei în considerare și alte costuri decât cele inițiale pentru a beneficia de rezultatele oferite de un GPS tracker, iar acest lucru poate fi văzut drept un dezavantaj – există servicii de monitorizare care pot necesita abonamente lunare.
Și să nu uităm de hoții care au trecut deja la un alt nivel și pot identifica și dezactiva un dispozitiv de acest fel dacă este vizibil sau ușor accesibil. Tocmai de aceea este important să alegi un model care poate fi bine ascuns și protejat, reușind astfel să reduci acest risc, poate chiar să îl elimini complet.
Nu uita să alegi un dispozitiv de calitate, fiabil, cu recenzii bune și recomandat de alți utilizatori. Asigură-te că acesta este compatibil cu vehiculul sau obiectul pe care dorești să îl protejezi și că este ușor de instalat și de utilizat, iar în final te vei bucura de un plus de protecție și siguranță când vine vorba de riscurile implicate de furturi.