Băuturi tradiționale românești de Crăciun

Sărbătorile de iarnă în România sunt o adevărată provocare a simțurilor, si de departe băuturile tradiționale joacă un rol esențial in masa de Crăciun si cele ce urmează pentru a crea o atmosfera plăcută și primitoare.
Fiecare zona a țării are propriile rețete și obiceiuri legate de aceste băuturi, însă câteva dintre ele s-au impus ca un standard la nivelul întregii tari și au devenit simboluri ale Crăciunului românesc prin tradiție. Multe din acestea le regăsim in topul băutorilor tradiționale romanești e sunt servite preponderent in perioada sărbătorilor de iarna dar nu numai. Haideți sa vedem cam ce băuturi sunt nelipsite de pe masa romanului in perioada Crăciunului.
Vinul fiert magia sărbătorilor de iarna
Vinul fiert este, fără îndoială, regele băuturilor de iarnă. Aroma sa inconfundabilă, dată de combinația de vin roșu, scorțișoară, cuișoare, portocale și zahăr, ne transportă într-o lume de povești și tradiții. Pentru un gust și mai intens, poți adăuga în vinul fiert și alte condimente, precum anason stelat, cardamom sau chiar puțin piper. De asemenea, poți înlocui zahărul cu miere pentru o variantă mai sănătoasă și mai aromată.
Vinul fiert se servește fierbinte, într-un vas termorezistent, pentru a-și păstra căldura cât mai mult timp. Pentru un plus de savoare, poți adăuga în cană o felie de portocală sau un băț de scorțișoară.
Țuica fiartă adevăratul elixir de poveste
Țuica fiartă este o altă băutură tradițională care ne încălzește în serile reci de iarnă. Obținută prin fierberea țuicii cu zahăr, scorțișoară și alte condimente similare (cuișoare, nucșoare, vanilie, …), această băutură are proprietăți recunoscute și este considerată un adevărat elixir. Pe lângă rețeta clasică, țuica fiartă poate fi preparată și cu fructe, precum mere, pere sau prune, pentru a obține arome și gusturi fructate multe mai aromate.
Țuica fiartă are foarte multe beneficii deoarece este bogată în antioxidanți și are proprietăți antiinflamatoare, fiind benefică pentru sistemul imunitar insa atenție la cantitate, nu este recomandata a fi consumata in cantități mari știți proverbul „ce e mult strica” se aplica si in cazul băutorilor alcoolice.
Vinarsul considerat nectarul zeilor
Vinarsul este o băutură dulce și aromată, obținută prin fermentarea mustului de struguri cu miere. Este o alternativă excelentă pentru cei care preferă băuturile mai puțin alcoolice. Se spune că vinarsul era băutura preferată a zeilor în mitologia românească, datorită proprietăților sale tămăduitoare și energizante. Vinarsul are mai multe medaliați de a fi servit astfel poate fi servit cald, dar și rece, în funcție de preferințele fiecăruia
Alte băuturi tradiționale de iarna
Pe lângă aceste băuturi, în diferite regiuni ale României se mai găsesc și alte băuturi tradiționale, cum ar fi:
Afinata și vișinata sunt obținute prin macerarea afinelor sau a vișinelor în alcool, cu adaos de zahăr.
Si nelipsita pălinca o băutură obținută din fructe, cu un gust puternic și aromat si care de obicei are peste 50 grade. Este produsa cu preponderenta in Ardeal in zona Sălaj, Cluj, Maramureș, Bihor.
Indiferent de băutura pe care o alegi, important este să te bucuri de savoarea și aroma acesteia, alături de cei dragi si consuma responsabil
Sfaturi pentru prepararea băuturilor tradiționale:
Pentru un gust autentic, folosește ingrediente proaspete și de sezon.
Experimentează diverse aroma adăugând condimente și fructe pentru a crea combinații distincte de arome.