CulinarSanatate

Sfecla roșie leguma minune la ce ne ajuta

Sfecla roșie este o legumă rădăcinoasă bogată în nutrienți, cu o aromă dulce și pământie. Este o sursă excelentă de fibre, vitamina C, vitamina A, folat, magneziu și potasiu. Sfecla roșie este, de asemenea, o sursă bună de antioxidanți, care pot ajuta la protejarea împotriva bolilor de inimă, a cancerului și a altor afecțiuni.

Sfecla roșie poate fi consumată crudă, gătită sau sub formă de suc. Este o alegere excelentă pentru salate, supe, tocănițe și iahnii. Sfecla roșie poate fi, de asemenea, folosită pentru a face sucuri, smoothies și alte băuturi.

Iată câteva dintre beneficiile pentru sănătate ale sfeclei roșii:

 • Scade tensiunea arterială: Sfecla roșie conține nitrati, care sunt transformați în oxid nitric în organism. Oxidul nitric ajută la relaxarea vaselor de sânge, ceea ce poate duce la o reducere a tensiunii arteriale.
 • Îmbunătățește performanța atletică: Sfecla roșie poate ajuta la îmbunătățirea performanței atletice prin creșterea fluxului sanguin către mușchi.
 • Protejează împotriva bolilor de inimă: Sfecla roșie este bogată în antioxidanți, care pot ajuta la protejarea împotriva bolilor de inimă.
 • Reduce riscul de cancer: Sfecla roșie este o sursă bună de antioxidanți, care pot ajuta la reducerea riscului de cancer.
 • Îmbunătățește sănătatea digestivă: Sfecla roșie este o sursă bună de fibre, care pot ajuta la îmbunătățirea digestiei.
 • Oferă energie: Sfecla roșie este o sursă bună de carbohidrați, care pot oferi energie.

Sfecla roșie poate fi consumată în stare crudă, gătită sau sub formă de suc. În stare crudă, poate fi tăiată felii și adăugată în salate, în smoothie-uri sau în alte preparate. Gătită, sfecla roșie poate fi folosită în supe, tocane, salate sau ca garnitură. Sucul de sfeclă roșie este o modalitate ușoară și rapidă de a obține beneficiile acestei legume.

Iată câteva idei pentru a include sfecla roșie în dieta ta:

 • Taie sfecla roșie felii subțiri și adaug-o la o salată verde.
 • Gătește sfecla roșie la abur și adaug-o la o supă sau tocană.
 • Taie sfecla roșie cuburi și adaug-o la un sos pentru paste sau pizza.
 • Faceți un suc de sfeclă roșie cu morcovi și mere.
 • Adaugă sfeclă roșie rasă la un desert, cum ar fi o prăjitură sau o plăcintă.

Sfecla roșie este bună la diabet?

Sfecla roșie este bine tolerata si de persoanele care au diabet deși conține zaharuri. Însă este bine sa consultați un medic in acest sens pentru a stabili cantitatea pe care o puteți consuma. Însă fiind un subiect mult mai amplu o sa revenim cu un material despre sfecla roșie si diabetul zaharat.

Sfecla roșie are un index glicemic între 61-64 (pe scara 1-100), însă având zaharuri naturale nu ridică brusc glicemia. Daca doriți sa includeți in dieta consumați cantități mici si verificați glicemia.

Următorul tabel arată componența nutrițională a sfeclei roșii (100 de grame) conform usa.gov:

Calorii43 kcal
Proteine1,61 g
Carbohidrați9,56 g
Fibre2,8 g
Grăsimi0,17 g
Apă87,58 g
Zahăr6,76 g
Calciu16 mg
Fier0,8 mg
Magneziu24 mg
Fosfor40 mg
Potasiu325 mg
Sodiu79 mg
Zinc0,34 mg
Mangan0,328 mg
Cupru0,08 mg
Seleniu0,7 mg
Folat109 ug
Vitamina C4,9 mg
Vitamina A33 UI
Vitamina B60,067
Vitamina B10,03 mg
Vitamina B30,335 mg
Vitamina B20,04 mg
Vitamina B50,16 mg
Vitamina K0,2 ug
Vitamina E0,04 mg
Sursa: fdc.nal.usda.gov

Sfecla roșie este o legumă versatilă și nutritivă, care poate fi inclusă în orice dietă sănătoasă.

Articole relevante

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker