Culinar

Cea mai bună faină pentru pâine de făcut acasă, folosește maia

Cea mai bună făină pentru pâine este făina de grâu dur, cu un conținut ridicat de proteine, de obicei între 12 și 14%. Această proteină este numită gluten, iar ea este esențială pentru formarea structurii pâinii. Glutenul se leagă cu apa și formează un aluat elastic, care poate fi frământat și dospit. În timpul coacerii, glutenul se întărește și conferă pâinii forma și textura specifică.

Tipuri de făină de grâu dur pentru pâine

 • Făina tip 650 este făina de grâu dur cu cel mai mare conținut de proteine. Este ideală pentru pâinea albă, cu o crustă crocantă și o miez moale și pufos.
 • Făina tip 00 este o făină de grâu dur măcinată fin, cu un conținut de proteine de aproximativ 10%. Este ideală pentru pâinea italiană, cu o crustă subțire și o miez compactă.
 • Făina de grâu dur integral este făcută din grâu dur integral, inclusiv din germen și tărâțe. Are un conținut mai mare de fibre și nutrienți decât făina albă sau făina tip 00. Este ideală pentru pâinea integrală, cu o aromă mai bogată și o textură mai rustică.

Alte tipuri de făină pentru pâine

 • Făina de secară are un conținut mai scăzut de proteine decât făina de grâu, dar are un conținut mai mare de fibre și antioxidanți. Este ideală pentru pâinea de secară, cu o aromă puternică și o textură mai densă.
 • Făina de ovăz este o făină fără gluten, cu un conținut ridicat de fibre și proteine. Este ideală pentru pâinea fără gluten, cu o aromă delicată și o textură moale.
 • Făina de quinoa este o făină fără gluten, cu un conținut ridicat de proteine și fibre. Este ideală pentru pâinea fără gluten, cu o aromă ușoară și o textură mai densă.

Alegerea făinii pentru pâine

Alegerea făinii pentru pâine depinde de preferințele personale și de tipul de pâine pe care doriți să o faceți. Ca noutate in ultimi ani a apărut o noua varianta de faina denumita faina de grâu spelta.

faine spelta beneficii
Faina grâu spelta

Dacă doriți o pâine albă, cu o crustă crocantă și o miez moale, atunci făina tip 650 este o alegere bună. Dacă doriți o pâine italiană, cu o crustă subțire și o miez compactă, atunci făina tip 00 este o alegere bună.

Dacă doriți o pâine integrală, cu o aromă mai bogată și o textură mai rustică, atunci făina de grâu dur integral este o alegere bună.

Iar dacă doriți o pâine fără gluten, atunci făina de secară, făina de ovăz sau făina de quinoa sunt alegeri bune.

NU uitați pentru ca pâine sa fie mai ușor de digerat in special pentru persoanele mai sensibile este util sa folosiți maia la dospirea pâini.

maia pentru pâine

Avantaje utilizare maia la pâine.

 • Aromă și textură îmbunătățite: Maia conferă pâinii o aromă mai bogată și o textură mai moale și mai pufoasă. Acest lucru se datorează faptului că maiaua descompune amidonul din făină în zaharuri simple, care sunt apoi fermentate de drojdie.
 • Digestibilitate îmbunătățită: Maia ajută la descompunerea fibrelor din făină, ceea ce o face mai ușor de digerat.
 • Valoare nutritivă mai mare: Maia conține o serie de nutrienți benefici pentru sănătate, cum ar fi proteinele, vitaminele și mineralele.

Dezavantajele folosirii de maia

 • Timp de preparare mai lung: Maia necesită mai mult timp pentru a fermenta decât drojdia. Acest lucru înseamnă că pâinea făcută cu maia necesită mai mult timp pentru a fi pregătită.
 • Pregătire mai complexă: Maia necesită o pregătire mai complexă decât drojdia. Este necesar să se hrănească și să se îngrijească maiaua în mod regulat.

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker