Sport

Giro d’Italia – turul Italiei la ciclism 2024

Pasionați de ciclism mai au de așteptat cateva zile pana la primul mare tur de ciclism la profesioniști. Cunoscut oficial sub numele de Giro d’Italia, este o cursă anuală de ciclism pe etape organizată în Italia. Este una dintre cele trei curse de Grand Tour, alături de Turul Franței și La Vuelta a España – turul Spaniei.

Desfășurare etape turul Italiei 2024

Vom prezentata in continuare etapele din Giro d’Italia precum si informatii la cad despre câștigători si o mica descriere a etapelor ce urmează. In 2024 vom avea o vreme mai buna ca anul trecut , etape dificile iar cicliști vor avea mult de munca.

Clasamentul general – Turul Italiei 2024 – top 3

LocConcurentEchipăTimp
1Tadej PogačarUAE71:24:03
2Daniel Felipe MARTINEZBora07:42
3Geraint THOMASIneos08:04
Clasamentul general Turul Italiei 2024 – podium

Clasamentul complet poate fi văzut aici


Desfășurare etapa 20 Turul Italiei 2024

[25.05.2024 10:30] – mult așteptata etapa 20 din turul Italiei va începe in curând. Este o etapa de 5 stele in Giro. cu o cățărare majora pe Grappa ce va fi parcursa de 2 ori cu o panta medie de 9% si un maxim de 17% , finalul fiind intr-o coborâre tehnica.

Liderul actual al clasamentului Tadej Pogačar își dorește aceasta etapa astfel se așteaptă ca UAE sa impună un ritm nebun. Ultimii 3 km cu vânt trece prin oraș vor fi cateva linii drepte și câteva curbe. Va fi o coborâre ușoară care duce apoi la ultima linie dreaptă de 350 m.

Etapa 20: Alpago – Bassano del Grappa (184km)


Desfășurare etapa 19 Turul Italiei 2024

[24.05.2024 18:30] – etapa s-a încheiat surprinzător, câștigata din evadare, așadar lupta pentru clasamentul general locurile 2 si 3 continua in turul Italiei 2024

Etapa 19: Mortegliano – Sappada (157km)


Desfășurare etapa 16 Turul Italiei

Etapa 16: LIVIGNO – SANTA CRISTINA VAL GARDENA/ST. CHRISTINA IN GRÖDEN – (204km)

O noua etapa dificila cu un finish in cățărare. Etapa are 4 stele si se așteaptă ca Tadej Pogacar sa isi creasca avantajul daca va dori o noua victorie de etapa. Jocurile vor fi mai animate pentru locurile de pe podium unde diferențele sunt mici intre ei doi.


Desfășurare etapa 15 Turul Italiei

Etapa 15: MANERBA DEL GARDA -LIVIGNO (222km)

[19.05.2024 18:30] – Tadej Pogacar câștiga etapa regina cu o cursa solitara de 14 km, astfel creste avansul fata de urmăritori lui.

[19.05.2024 11:30] – Tadej Pogacar in calitate de lider la UAE va avea astăzi in fata o super etapa care urmează sa înceapă in curând. Vedem daca cicliști de pe podium vor reuși sa tina pasul sau chiar sa-l detroneze pe lider. UAE va avea cu siguranța o tactica agresiva si de control total al cursei. vor fi peste 6 ore de cursa nebuna.

Începe astăzi etapa regina din turul Italiei 2024. Desi Tadej Pogačar are un avans destul de mare surprize pot sa apară oricând.

Ruta de la Manerba del Garda la Livigno se ridică la 220 de kilometri și are o altitudine de 5.700 de metri. Drumul urcă cu pante puțin spre Casto, unde la Colle San Zeno, ese prima cățărare zilei, cu cei 13,8 km ai săi cu o pantă medie de 6,6%.

Aceasta este urmată de o scurtă coborâre înainte ca cicliști să urce pe Valea Camonica pentru a trece de Aprica. Pentru a încheia o etapă extrem de grea, cicliștii se vor confrunta cu Passo d’Eira care cu ultimii 2 km urcând pârtia de schi Mottolino.

Ultimii kilometri sunt în cățărare. Panta se schimbă drastic unde panta medie rămâne peste 10%, deși drumul are rampe abrupte intercalate cu porțiuni scurte, mai puțin abrupte. În ultimul km, rampa finală are pante de până la 19% urmate de o porțiune scurtă, mai puțin solicitantă.

Vedem in aceasta etepa care este ce l mai bun cățărător după o etapa epuizanta.


Etapa 14: CASTIGLIONE DELLE STIVIERE – DESENZANO DEL GARDA TUDOR ITT (31.2km)

Etapa de contratimp individual câștigata de Ganna si urmat de Pogačar.

Desfășurare etapa 8 Turul Italiei

Etapa 9: Avezzano – Napoli (214km)

Este o etapa simpla destina sprinterilor, deci are 214 km nu va fi o problema pt clasamentul general si cel mai probabil finalul va fi la sprint general, doar dc nu cumva i evadare reușește sa păcălească plutonul.

Așadar prima parte este predominant plată și se desfășoară în principal pe drumuri preponderent drepte, intercalate cu numeroase tuneluri. Cicliști vor merge apoi paralel cu coasta Tireniană înainte de a se îndrepta către zona Monte di Procida.

Ultimii 3 km sunt perfect plati de-a lungul Via Dohrn și Via Caracciolo îndreptându-se spre est pentru a ocoli un sens giratoriu la ultimul km și a reveni pe Via Caracciolo. Linia finală are 900 m lungime și 9 m lățime pe asfalt.


Desfășurare etapa 8 Turul Italiei

[11.05.2024 18:30] – Tadej Pogacar a câștigat etapa a 8-a a Turului Italiei si a consolidat avansul la general. Pe locul 2 a venit Daniel Gonzalez (Bora) şi de australianul Ben O’Connor (Decathlon-AG2R). Slovenul Pogacar, este la a 3-a victorie in Turul Italiei câștigând anterior în etapa a 2-a şi a 7-a. Este un rezultat excelent pentru prima participare in Giro.

Etapa 8: GENOVA – LUCCA (178km)

Etapă scurtă, fără teren plat. Imediat după start, caravana urcă pe Forca di Cerro, urmată de Forca Capistrello, care are peste 16 km lungime.

Urcușul se termină la mică distanță de pasul de la Croce Abbio, de unde începe coborârea de 30 km, care duce la poalele urcușului final. Coborârea se caracterizează prin numeroase curbe și două tuneluri lungi, bine luminate. Asperitatea finală la Prati di Tivo adaugă 14 kilometri cu 7% la amestec.

Cățărarea finală are o lungime de 14,5 km la o medie de 7%, cu vârfuri de până la 12%. Are 22 de curbe în ac de păr și are cele mai abrupte pante în prima parte, cu vârfuri în jurul satului Pietracamela, unde se află sprintul intermediar. Ultimii trei kilometri sunt la 7%.


Desfășurare etapa 5 Turul Italiei

Rutieri părăsesc orașul Genova și călătoresc de-a lungul coastei pe drumul de stat Aurelia în primii 50 km. Etapa are doar două urcări în meniu. Prima este de categorie 3 – Passo del Bracco, care vine după 62 de km de plat , iar a doua este de a patra categoria si începe la Montemagno sub 20 km de linia de sosire din Lucca.

Etapa 5: GENOVA – LUCCA (178km)


Desfășurare etapa 4 Turul Italiei

[07.05.2024 18:30] – etapa 4 din Giro 2024 s-a terminat la sprint câștigata de Milan intr-un final nebun, sprinter-ul Merlier nu a reușit sa tina pasul si a ieșit abia pe 5 astfel a pierdut tricoul sprinterilor. Filippo Gana a încercat de unu singur pe ultima cățărare o evadare insa nu a reușit sa tina pasul si a fost ajuns de pluton.

Etapa 4 Turul Italiei 2024: Acqui Terme – Andora (190km)

O etapă destul de plată, singurele obstacole sunt urcarea pe Col di Melogno (8 km la aproximativ 5%) la jumătatea etapei și finalul Capo Mele, care este abordat din aceeași parte ca în timpul Milano-Sanremo.

Ultimii 3 km sunt în mare parte la vale. Odată trecut de Capo Mele, drumul coboară într-o serie de semi curbe spre orașul Andora. Ultimii 800 m sunt drepti si perfect plat pe un drum asfaltat lat de 8 m


Desfășurare etapa 3 Turul Italiei

[06.05.2024 19:00] – S-a încheiat etapa a-3-a si a fost câștigata detașat la sprint de MERLIER urmat de Jonathan Millan. In ultimi 2 km Tadej Pogačar a încercat s-a fure finalul cu Thomas in roata lui insa a fost ajuns cu 300 de metri. La un sprint intermediar Tadej a reușit sa i-a 2 secunde ieșind pe 2 si a mai pus 1 secunda fata de locul 2 si 2 secunde fata de locul 3. In rest o etapa liniștită.

Etapa 3: Novara – Fossano (166 km)

O etapa de plat pentru cicliști de viteza (sprinters) si va fi câștigata cel mai probabil la sprint asta dc nu se formează o evadare casare sa păcălească plutonul. Etapa predominant plată cu câteva urcușuri și coborâșuri minore în partea centrală. În mare parte, drumuri plate, drepte, cu lățime normală, presărate cu obstacole standard ale orașului în zonele urbane.

Urcarea scurtă pe Lu este poate singura cățărare a zilei. Finalul este caracterizat de urcușul scurt de pe Cherasco.


Desfășurare etapa 2 Turul Italiei

[Update 05.05.2024]

– S-a încheiat etapa a-2-a si a fost câștigata detașat de Tadej Pogačar care a atacat pe ultima cățărare cu 4.5 km înainte de finish. NU a reușit nici un ciclist sa ii ia roata si astfel a câștigat detașat la peste 30 de secunde. Pe locul 2 a venit Geraint THOMAS.

– Etapa 2 va începe astăzi si va fi o etapa cu impact in clasamentul general datorita cățărărilor din ultima parte a traseului si n special ultimii 11 km de la Biella până la Sanctuarul Oropa. Prima parte are pante ușoare până în satul Favaro, unde vor începe sectoare cu pante (aproximativ 13%). Urcușul continuă cu numeroase curbe și pante de aproximativ 9% până la linia finala, unde vom avea cam 130 de metri cu pavaj 6,5 metri lățime. Primi 93 de km vor fi simpli pe un plat, după care urmează o suita de cățărări.

Se așteaptă ca astăzi tricoul roz sa fie schimbat , vom vedea ce rutier a reuși sa câștige etapa. Favoritul principal este dat ca fiind slovenul Tadej Pogačar

Etapă 2: San Francesco al Campo – Santuario di Oropa (160 km)

Etapa 2 Giro Italia 2024

Desfășurare etapa 1 Turul Italiei

[Update 04.05.2024] – S-a încheiat prima etapa in Turul taliei si favoritul principal Tadej Pogačar (UAE Team Emirates), a fost învins la sprint ecuadorianul Jhonatan Narvaez de la echipa INEOS. Jhonatan Narvaez are 27 de ani se află la a 5-a participare în Turul Italiei.

Acesta a fost urmat de Maximilian Schachmann şi de slovenul de la UAE Tadej Pogacar. Cei trei s-au desprins de restul plutonului cu trei km înainte de linia de sosire. Narvaez  in urma câștigării primei etape va fi primul purtător al tricoului roz de lider la general in Turul Italiei 2024.

Etapă 1: Venaria Reale – Torino (140 km)

Etapa 1 Giro Italia 2024

Turul Italiei 2024: Tot ce trebuie să știi!

Cursa va avea loc între 4 și 26 mai 2024 și va fi prima cursă de Grand Tour din calendarul anului. Iată câteva detalii importante:

 • Start: Venaria Reale, Italia
 • Sosire: Roma, Italia
 • Distanță: Aproximativ 3.446 km
 • Etape: 21
 • Echipe: 22 cele mai reprezentative echipe sunt:
  • UAE TEAM EMIRATES
  • TEAM VISMA | LEASE A BIKE
  • LIDL-TREK
  • ALPECIN-DECEUNINCK
  • GROUPAMA – FDJ
  • MOVISTAR TEAM

Traseul:

 • Traseul complet a fost dezvăluit de organizatori si vor fi etape de foc
 • Include două etape de contratimp individual și patru etape de peste 200 km.
 • Cursa va urca pe unele dintre cele mai faimoase ascensiuni din Italia, inclusiv Colle del Gavia și Zoncolan.
 • Site-ul oficial al cursei: https://www.giroditalia.it/en/

Primul mare tur al anului se anunță a fi unul palpitant! Nu ratați șansa de a urmări cei mai buni cicliști din lume concurând pe drumurile pitorești ale Italiei.

Iată o prezentare generală a etapelor din Giro d’Italia 2024

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker