Sport

Iga Swiatek a câștigat al 3-lea titlu de la Roland Garos

S-a Încheiat turneul de tenis de la Paris al 2-lea mare Grand șlem din circuitul profesional de tenis. Turneul de la Roland Garos are o noua campioana Iga Swiatek (este numărul 1 WTA, in vârsta de 22 de ani, din Polonia) a învins-o in 3 seturi pe Karolina Muchova (43 WTA, 26 de ani, Cehia), scor 6-2, 5-7, 6-4, și este campioana de la Roland Garros 2023.

Iga Swiatek este cea mai tânără câștigătoare de titluri consecutive de la Roland Garros de la Monica Seles (1990, 1991, 1992);
Este prima jucătoare care își apără titlul de la belgianca Justine Henin (2005-2006-2007);
Alături de Monica Seles și Naomi Osaka, este singura jucătoare din Era Open care își câștigă primele 4 finale de Grand Slam jucate în carieră;
Cea mai tânără jucătoare care ajunge la 4 trofee de GS de la Serena Williams încoace.
Iga Swiatek pornea cu toate atuurile în ultimul act. Era campioană en-titre la Paris, avea bilanț 100% în finalele de Grand Slam din carieră, 3 din 3, iar parcursul din acest an fusese mult mai lin pentru poloneză.

Swiatek – Muchova, finală senzațională la Roland Garros 2023 Muchova venea după o semifinală epuizantă, 3 ore și 17 minute în fața bielorusei Sabalenka, dar condiția fizică avea să fie cea mai mică problemă în fața lui Swiatek.

Liderul WTA nu i-a dat timp de încălzire. Până să se dezmeticească sportiva din Cehia, tabela arăta deja 3-0. Actul inaugural n-a avut istoric. A fost 6-2, după 45 de minute, și un joc aproape de perfecțiune, doar 5 erori neforțate.

La cum au arătat ostilitățile în debutul setului secund, spectatorii de pe Philippe-Chatrier scoseseră telefoanele și rezervau mese la terasele din apropiere. S-a făcut rapid 3-0 pentru Iga și nimic nu anunța tresărirea Karolinei.

Ajutată de serviciu și de o „dreaptă” mult mai sigură, Muchova a revenit în joc. A egalat la 3, moment în care întreaga asistență a început să îi strige numele.

A fost un punct de cotitură al finalei. Forehand-ul cehoaicei a căpătat un plus de putere și de încredere. De cealaltă parte, încheietura lui Swiatek a început să tremure, 12 erori neforțate în setul secund. Așa s-a ajuns la un decisiv palpitant.

8 puncte a câștigat Muchova cu urcări la fileu în setul secund, Swiatek niciunul din 4 tentative

Desfășurarea actulul final a fost entuziasmantă pentru fanii neutri, dar imposibil de urmărit de susținătorii patimași. Muchova a condus cu 2-0 și 4-3, cu break în față de fiecare dată, dar a cedat în fața tăvălugului polonez.

Iga a fost ajutată de serviciu în momentele cruciale, frecvență de 73% cu prima minge, a devenit mai agresivă, 10 lovituri câștigătoare, cât adunase în primele două seturi împreună, și a triumfat pentru a 3-a oară la Paris.

Iga mai ridicase trofeul la Roland Garros în 2020 și 2022.

Mai are un titlu major, anul trecut, la US Open.

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker