Sanatate

Neuronii dopaminergici ce sunt si cum ne afectează sănătatea

Neuronii dopaminergici sunt un tip de neuron care joacă un rol important în anumite funcții ale creierului, cum ar fi recompensa, învățarea și memoria. Aceștia sunt localizați în diferite regiuni ale creierului, inclusiv în substanța neagră, zona tegmentală ventrală și cortexul prefrontal.

Dopamina este un neurotransmițător care este eliberat de neuronii dopaminergici. Acesta acționează asupra receptorilor de dopamină din alte celule, provocând o varietate de efecte. Unul dintre efectele cele mai importante ale dopaminei este de a induce senzația de plăcere. Atunci când facem ceva care este plăcut, neuronii dopaminergici din creier nostru sunt activați și eliberează dopamină. Acest lucru ne face să ne simțim bine și ne încurajează să repetăm ​​acea activitate.

Dopamina joacă, de asemenea, un rol important în învățare și memorie. Atunci când învățăm ceva nou, neuronii dopaminergici sunt activați, ceea ce ajută la consolidarea memoriei. De asemenea, dopamina este implicată în controlul mișcărilor, atenției și emoțiilor.

Afecțiunile care implică neuronii dopaminergici pot provoca o varietate de simptome, inclusiv:

  • Tulburări de mișcare, cum ar fi boala Parkinson
  • Tulburări de dispoziție, cum ar fi depresia și tulburarea bipolară
  • Tulburări de control al impulsurilor, cum ar fi dependențele
  • Tulburări de învățare și memorie, cum ar fi ADHD

Există o serie de medicamente care pot afecta neuronii dopaminergici. Acestea includ medicamente pentru boala Parkinson, depresie, ADHD și alte afecțiuni.

Iată câteva informații suplimentare despre neuronii dopaminergici:

  • Neuronii dopaminergici sunt neuroni multipolari, ceea ce înseamnă că au mai mulți dendriți și un singur axon.
  • Dopamina este sintetizată din aminoacidul tirozină.
  • Dopaminea este eliberată din neuronii dopaminergici în spațiul sinaptic, unde se leagă de receptorii de dopamină din alte celule.
  • Receptorii de dopamină sunt împărțiți în cinci subtipuri, fiecare cu efecte diferite.
  • Dopamina este degradată de enzima dopamină-beta-hidroxilază.

Neuronii dopaminergici sunt o parte importantă a creierului nostru și joacă un rol important în multe funcții importante.

Articole relevante

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker