Diverse

Super luna un fenomen atractiv ce merita văzut in august 2023

O super lună este o lună plină care apare atunci când luna este la cel mai apropiat punct de pământ pe orbita sa. Acest lucru face ca luna să pară mai mare și mai strălucitoare decât de obicei. Super lunile apar la fiecare 12 până la 14 luni.

Pământul și luna au o orbită eliptică, ceea ce înseamnă că distanța dintre cele două corpuri cerești variază. Distanța medie dintre pământ și lună este de 384.400 de kilometri. Cu toate acestea, luna poate fi la fel de aproape de 363.300 de kilometri, sau la fel de departe de 405.500 de kilometri.

Când luna este la cel mai apropiat punct de pământ, este de aproximativ 14% mai mare și 30% mai strălucitoare decât atunci când este la cel mai îndepărtat punct. Această diferență nu este atât de mare pe cât ar putea părea, dar este suficientă pentru a face luna să se remarce pe cer.

Super lunile sunt adesea văzute ca un eveniment special, iar unele culturi le-au atribuit semnificații religioase sau culturale. De exemplu, în China, super lunile sunt asociate cu festivalul lunii pline, care este un festival lunar care celebrează recoltele.

Super lunile nu au niciun efect asupra mediului sau sănătății, dar pot fi o priveliște spectaculoasă pe cer.

O superlună este un fenomen natural care are loc în mod regulat. Există aproximativ trei superluni pe an. Ulitma superlună a fost pe 16 mai 2023.

In August vor fi 2 evenimente de Luna Albastra

Vor fi două superluni în august 2023. Prima superlună va avea loc pe 1 august 2023, iar a doua superlună va avea loc pe 30 august 2023.

Prima superlună, cunoscută și sub numele de „Luna de Sturion”, va fi cea mai apropiată lună plină de Pământ în 2023. Va fi cu aproximativ 14% mai mare și cu 30% mai strălucitoare decât o lună plină tipică. Luna sturionilor este numită după perioada anului în care sturionii, un pește mare, sunt abundenți în Marile Lacuri.

A doua superlună, cunoscută și sub numele de „Luna albastră”, va fi a doua lună plină în august. Va fi cu aproximativ 13% mai mare și cu 29% mai strălucitoare decât o lună plină tipică. Luna Albastră este o întâmplare rară, deoarece se întâmplă doar o dată la doi ani și jumătate.

Ambele superluni din august 2023 vor fi vizibile cu ochiul liber. Cel mai bun moment pentru a le vedea va fi imediat după apusul soarelui, când luna este sus pe cer.

Iată datele și orele superlunilor din august 2023:

  • Superlună (Sturgeon Moon): 1 august 2023, la 21:30 UTC
  • Superlună (lună albastră): 30 august 2023, la 19:10 UTC

Sper ca asta ajuta!

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker