Casa si gradina

Curățarea aparatelor de aer condiționat

Vara este pe duca si anul 2023 a adus una dintre cele mai călduroase din ultimi ani, astfel si aparate de aer condiționat au fost folosite la maxim. Este momentul sa începem sa le închidem odată cu răcorirea anunțata si intrarea in drepturi a toamnei. Asta cel puțin pentru cei ce folosesc aparatele de aer condiționat pentru răcire. In cazul in care se folosesc si pentru a face căldura se aplica aceleași reguli atunci când vorbim de curățea aparatelor care este necesare periodic pentru a avea un aer de calitate sau un consum bun de energie.

Există mai multe motive pentru care este important să curățați aerul condiționat în mod regulat haideți sa vedem care ar fi acestea.

Pentru a preveni apariția mirosurilor neplăcute

Aerul condiționat care nu este curățat în mod regulat poate începe să emane mirosuri neplăcute. Acest lucru se datorează faptului că praful, murdăria și alte particule pot deveni un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor și a mucegaiului. Aceste bacterii și mucegai pot produce mirosuri neplăcute, dar pot fi și dăunătoare pentru sănătatea dumneavoastră.

Îmbunătățire eficienței energetice

De-a lungul timpului, filtrele de aer și alte părți ale aparatului de aer condiționat se pot înfunda cu praf, murdărie și alte particule. Acest lucru poate reduce eficiența aparatului de aer condiționat, ceea ce înseamnă că va trebui să lucreze mai mult pentru a menține temperatura dorită. Acest lucru poate duce la o creștere a consumului de energie și la facturi mai mari la energie.

Pentru a preveni apariția problemelor tehnice

Depozitarea de murdărie și praf în aparatul de aer condiționat poate duce la probleme tehnice, cum ar fi zgomotul excesiv, funcționarea incorectă sau chiar defectarea aparatului. Curățarea periodică a aparatului de aer condiționat poate ajuta la prevenirea acestor probleme și la prelungirea duratei de viață a acestuia.

Pentru a îmbunătăți calitatea aerului

Aerul condiționat poate ajuta la îmbunătățirea calității aerului din interiorul casei sau al biroului dumneavoastră prin îndepărtarea prafului, murdăriei și altor particule din aer. Cu toate acestea, dacă aparatul de aer condiționat nu este curățat în mod regulat, aceste particule se pot acumula în interiorul acestuia, ceea ce poate duce la o calitate mai slabă a aerului. Curățarea periodică a aparatului de aer condiționat poate ajuta la îmbunătățirea calității aerului din interior și la reducerea riscului de probleme de sănătate respiratorie.

Cât de des trebuie curățat aerul condiționat?

Frecvența cu care trebuie curățat aerul condiționat depinde de o serie de factori, inclusiv de locația acestuia, de cât de des este utilizat și de gradul de poluare din aer. În general, se recomandă ca aerul condiționat să fie curățat cel puțin o dată pe an. Dacă locuiți într-o zonă cu mult praf sau poluare, este posibil să aveți nevoie să curățați aerul condiționat mai frecvent. Aceasta procedura din păcate necesita câteva cunoștințe si anumite scule specifice.

Cum se curăță aerul condiționat?

Curatarea aerului condiționat poate fi efectuată de dumneavoastră sau de un profesionist. Dacă alegeți să o faceți dumneavoastră, asigurați-vă că urmați instrucțiunile de pe manualul aparatului de aer condiționat. În general, procesul de curățare include următoarele etape:

  1. Opriți aerul condiționat și deconectați-l de la priză.
  2. Curățați filtrele. Filtrele trebuie curățate sau înlocuite lunar.
  3. Curățați grilajele de admisie și evacuare. Grilele de admisie și evacuare trebuie curățate cu o cârpă umedă.
  4. Curățați ventilatorul. Ventilatorul trebuie curățat cu o perie moale.
  5. Curățați radiatorul. Radiatorul trebuie curățat cu un aspirator sau cu o perie moale.
  6. Reporniți aerul condiționat și verificați funcționarea acestuia.

Dacă nu sunteți sigur cum să curățați singur aerul condiționat, cel mai bine este să apelați la un profesionist.

Articole relevante

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker